zondag 29 oktober 2017

Cinekid 2017: Spangas en Mees Kees in het Ketelhuis

Mees Kees en Dunya tijdens Cinekid in het Ketelhuis in Amsterdam.


Cinekid in de Herfstvakantie
Zoals elke Herfstvakantie zijn Dunya en ik veel te vinden in het Westerpark. Elk jaar is daar namelijk het Cinekid-festival. Een verzameling van de leukste, nieuwste, oudste, grappigste, populairste, indrukwekkendste en interessantste kinderfilms, series, apps, live shows en workshops. Het is onmogelijk om alles te doen. We moeten keuzes maken. Maar dat valt niet mee. We doen dan ook elk jaar weer meer dan we van plan waren. En geven dus ook meer geld uit. Niet teveel bij nadenken, want Cinekid is niet goedkoop.
Spangas meet & greet
Natuurlijk kiezen we als eerste voor Spangas. We kijken op maandag met een aantal acteurs het weekoverzicht van deze week. Daarna mochten er vragen gesteld worden en tot slot met de acteurs op de foto voor Het Ketelhuis, de bioscoop. Persoonlijk had ik gekozen voor een andere zaal. In het machinegebouw is veel meer plek en dus hoef je minder kinderen teleur te stellen. Daar zaten we twee jaar geleden met een aantal acteurs van de film “Spangas in actie”. Want dat Spangas populair is, mag duidelijk zijn. Ook was er weinig tijd voor de meet & greet achteraf. Snel een foto en weer door. Maar dat maakt de ontmoeting en de ervaring niet minder leuk en onvergetelijk.
Getrouwd in Egypte
Met Stadspas kunnen we voor een euro nog naar twee activiteiten. Dunya kiest voor “Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet” en een dagje Medialab met een vriendinnetje. “Wat is de hoofdstad van Egypte?” fluister ik aan het begin van de film tegen Dunya die vorige week een ‘Goed’ had voor Topografie van Noord Afrika. “Cairo” fluistert ze terug. “En wie is daar getrouwd?” fluister ik weer. “Indra” zegt ze. Eén van onze voormalige oppassen die we volgen op Facebook. Ze zag er prachtig uit in haar bruidsjurk. En dat terwijl Dunya moest leren waar Egypte ligt en wat de hoofdstad is. Een beter ezelsbruggetje bestaat niet.
Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet
De film is leuk, erg grappig, maar soms ook best emotioneel. Ondanks dat het natuurlijk fantasie is, een Mummie die met het vliegtuig naar Egypte reist, zijn de emoties wel herkenbaar. Zo zoekt Dummie de graftombe waar zijn ouders begraven liggen, om afscheid te nemen. Goos denkt even dat hij hem moet achterlaten en ineens kruipt Dunya tegen me aan. Ik sla een arm om haar heen en ze huilt zachtjes. Ik krijg er tranen van in mijn ogen. Gelukkig voor Goos en zijn vader gaat Dummie gewoon weer mee naar huis en gelukkig voor ons kan er dus volgend jaar zomaar een nieuwe film uitkomen.
Vroege vogel film
Samen gaan we ook naar Mees Kees. Dat is een zogeheten ‘Vroege Vogel’ film. Als je voor twaalf uur naar de film gaat betaal je minder. In ‘The Movies’ schreef ik in een andere blog. De avond van te voren bekijkt Dunya nog eens het programma van de volgende dag. “Mees Kees is gewoon in het Ketelhuis” zegt ze verbaasd. “Kijk nog maar eens goed, want ik weet zeker dat we naar die andere bioscoop moeten. ‘The Movies’ is een prachtige oude bioscoop vlakbij ons huis, maar buiten het Cinekid-terrein. Dus als we voor de verkeerde bioscoop staan zijn we echt te laat. Ik zoek de kaartjes op in mijn email. “Verdraaid, je hebt gelijk. Het is gewoon in het Ketelhuis. Hoe kan dat nou?” Als ik de film aanklik zie ik dat ie een paar dagen eerder inderdaad in ‘The Movies’ draaide. Daar ben ik de mist in gegaan, maar gelukkig op tijd hersteld.
Mees Kees
Mees Kees is er ook bij. Ook Sep, een leerling uit de klas van Mees Kees, is bij de film aanwezig. Zelf vertelt Mees Kees dat hij het leuk vindt dat hij de ene keer zich gedraagt als een stripfiguur, maar het andere moment echt een mens is in de film. Zo is het ook precies, erg goed verwoord. We genieten van de film. De grappige dingen die er gebeuren, maar ook de serieuze. Een moeder met een depressie, een vader die overleden is, dat zijn onderwerpen die niet geschuwd worden in de film, maar wel op een luchtige manier aan bod komen. Na afloop komen we beneden in de hal midden in de drukte terecht. Er staat een rij door de hele ruimte die wacht tot ze naar binnen kunnen bij de volgende film.
Het Ketelhuis
Dunya weet Mees Kees te tackelen voor een foto, nadat ze onder de kapstok door gekropen is en zich dwars door de rij gewurmd heeft. Ik volg iets later en ben net op tijd om de foto te maken. De ‘nieuwe’ Mees Kees hoor ik. Grappig dat mij dat niet eens was opgevallen. Ik zag meteen dat het Mees Kees was toen hij ‘Het Ketelthuis’ binnen kwam wandelen. Ik had er geen idee van dat de oude was vervangen door een nieuwe Mees Kees. Maar de nieuwe voldoet in elk geval prima. Hij is een meester die elk kind zou willen.
Medialab
Op donderdag gaat Dunya zelfstandig naar het Westerpark, waar ze wordt opgewacht door een vriendinnetje en haar moeder. Ik heb een afspraak thuis om een plan van aanpak te maken voor een herindeling van de slaapkamer. Daarna volg ik ook. Dunya en Laura zitten in het Medialab en maken animaties, ervaren hoe Virtual Reality  werkt en mogen een eigen emoji maken. Ook kunnen ze nog knutselen met karton en lijm. Een ware ontdekkingstocht door de technologie van nu en de toekomst. De moeder van Laura en ik gaan warme chocomel drinken in een café naast het Medialab. Totdat Dunya belt dat ze eruit zijn en ons zoeken. Ze willen nog wel een film of iets anders doen. Dus we halen kaartjes voor de live show van Musical.ly.
Musical.ly
We sturen de meiden samen naar de Live show van Musical.ly, een populaire app met muziek en playbacken die erg populair is bij tienermeiden. Na vier uur halen we ze weer op en dan zitten ze weer in het Medialab. Met moeite weken we ze los van Cinekid. Nog een rondje zweefmolen en als we dan nog een muntje over hebben gaat Dunya ook nog even in de kleinste bioscoop van de wereld. Daar kon ze twee afleveringen van de avonturen van Varkentje Rund bekijken.
Anne-Mar
Op vrijdag staat de BSO op het programma en dus is dit de laatste dag voor ons op Cinekid. Dunya neemt afscheid van het filmfestival met een lach en een traan. Het was weer een geweldige belevenis, de films, de handtekeningen en de foto’s van BN-ers, de ontmoeting met de cast van Spangas en Mees Kees…. Op de valreep nog even op de foto met Anne-Mar van de Anti Pestclub en Lysette van het Jeugdjournaal. Wat een fantastische Herfstvakantie. Dag Cinekid, tot volgend jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De tijd van je leven in de brugklas

We gingen naar de film: Brugklas: De tijd van m'n leven. Een inkijkje in hoe Dunya's leven er volgend jaar uit ziet. 😉 ...